M Ú L T  -  J E L E N  -  J Ö V Ő

A MÁV Férfikórus Szolnok legkorábbi jogelődje, a Fáklyatársulat 1875-ben alakult meg a szolnoki vasúti járműjavító műhelyben Wágner Gusztáv főmérnök kezdeményezésére. A társulat énekesei a belépési díjakból fáklyákat vásároltak és elhunyt munkatársaik, családtagjaik temetésein énekeltek. A Fáklyatársulat hamar kinőtte saját kereteit, és 1878. december 31-én megkezdte működését egy 31 tagú dalárda, Medgyessy Géza tanító vezetésével. Sűrűn rendeztek dalesteket, táncmulatságokat és népszerűségük egyre növekedett. 

 

1892. október 12-én felvették a „Szolnoki Vasúti Dalkör” nevet. 1896. április 19-én megalakult a Millennium Önképző- Dal és Zeneegylet, melyben dalárda, önképzőkör, zenekar és olvasószoba működött. 1897-ben beléptek az Országos Dalárda Egyesületbe, amely által felsorakoztak az ország többi nyilvántartott és elismert kórusa közé. 1879-ben szentelték fel az egyesület zászlaját, amelyet a kórus működésének 135. évfordulója alkalmából, 2010-ben a kórus a szolnoki Damjanich János Múzeumnak adományozott. 

 

Az Első Világháború és a '19-es eseményeket követő megszállás nagy törést hoztak az egylet életében: a munka szünetelt, a könyvtárat feldúlták, a hangszereket összetörték. 1921-ben megkezdődött a helyreállítás, de csak 1925-ben léphetett fel a dalárda nyilvánosan. Az 1932. augusztus 20-i békéscsabai Országos Dalostalálkozóról az első díjat hozták el. 1940-ben a győri Országos Dalostalálkozón „nehéz műdal” csoportban aranyérmet nyertek. 

 

A Második Világháború alatt az egylet működése ismét szünetelt. 1945 után Szolnoki Vasúti Járműjavító Férfikórusa néven újraszerveződtek a tagok és Kóbor Antal karnagy vezetésével az hazai kórusok közül elsőként félórás műsort adtak a Magyar Rádióban.

1951-ben Buday Péter vette át a kórus vezetését, és rövid ideig – négy évig – vegyeskarként működtette az együttest. A női tagok száma azonban egyre csökkent, így visszaalakultak férfikarrá. Nevezetesek az úgynevezett „tolópad-hangversenyek”, melyeket munkatársaiknak alkalmanként adtak a kórustagok a járműjavító üzemcsarnokában, több helyszínen. 

 

1964. május 23-24-én Szolnokon rendezték meg az I. Országos Minősítő Hangversenyt, ahol a kórus bronzkoszorús fokozatot ért el. 1970-ben jött az ezüstkoszorús minősítés, majd a Magyar Rádió Kóruspódium című műsorának nívódíja. Ebben az időszakban már gyakran szerepelt a kórus belföldi kórustalálkozókon, hangversenyeken és 1977-ben Buday Péter vezetésével elnyerték az „aranykoszorú diplomával” minősítést. Ezzel a kórus hivatalosan is az ország legjobb amatőr kórusai közé emelkedett. 

Külföldön először Romániában, Brassóban adott sikeres koncertet a kórus 1977-ben. Később Lengyelorszgában, majd Csehszlovákiában vendégeskedtek, 1979-ben pedig megkapták a „Fesztivál Diploma” minősítési fokozatot. Ebben az évben rendezték meg az I. Vasutas Országos Énekkari Találkozót is, amelyen a kórus látta el a házigazda szerepét; ennek hagyománya a mai napig él. 1981-ben kapott az énekkar „Kiváló Együttes” címet és nemzetközi pódiumok rendszeres szereplője lett. Koncerteztek Olaszországban, Monfalconéban, Észtországban a tallini dalosünnepen, valamint Németoszrágban és hosszan tartó barátságot kötöttek közép-olaszországi Cagli városának vegyeskarával. 

 

1993-ban az együttes nemzetközi megmérettetésen vett részt: a IV. Budapesti Nemzetközi Kórusversenyen a Pesti Vigadóban, ahol Nemzetközi Koncertkórus minősítést és Ezüst Diplomát kaptak. Ez utóbbi címet mind a mai napig rendszeresen megvédték. 

1994-től női karnagyok vezetik a férfikart, először Rigó Éva, aki töretlenül folytatta elődje munkáját, sikerről sikerre vezette a kórust. Litomyslban a nemzetközi kórusversenyen férfikari kategóriában Ezüst Diplomát, egyházzenei kategóriában Bronz Diplomát kaptak. Vendégszerepeltek Galántán a CSEMADOK meghívására és emlékezetes jubileumi koncertet adtak 1995-ben a kórus fennállásának 120. évfordulója alkalmából. Az V. Budapesti Kórusversenyen Bronz Diplomát érdemeltek, és Rigó Éva karnagynő vette át a Szakszervezeti Művészeti Kulturális Díjat a kórus nevében. A Vasutas Énekkari Találkozó keretében megrendezett minősítőn Fesztiválkórus minősítést kapott az együttes. 

1995-ben Juhászné Zsákai Katalin vette át a kórus vezetését. Megszámlálhatatlan élmény, sikeres koncert és verseny fémjelzi közös tevékenységüket. Hazai fellépések, vendégszereplések Cagliban, Galántán, Marcellinában és Schönbrunnban, „hangverseny-kórus” minősítés és nemzetközi versenyeredmények bizonyítják az együttesben folyó eredményes munkát. Többször koncerteztek együtt Mága Zoltánnal és a Szolnoki Szimfonikus Zenekarral. 

1999-ben, működésének 125. évében vehette át a kórus Szolnok város legmagasabb kitüntetését, az Ezüst Pelikán díjat

2001-ben Rodoszon az egyetlen férfikarként, női- és leánykarok vetélytársaként bronzérmet és Folklór Diplomát kapott az együttes. 2003-ban pedig a Budapesti Nemzetközi Kórusversenyen úgy férfikari, mint folklór kategóriában Ezüst IX-es Diplomát kaptak. 2004-ben megmérkőztek a Brémában megrendezett III. Kórusolimpián, ahol férfikari és „szcenikus folklór” kategóriában is Arany Diplomát, a döntőkben pedig ezüstérmet szereztek. A következő, 2006-os xiameni kórusolimpián Arany Diplomát és bronzérmet nyert a kórus, a 2008-as grazin pedig férfikari kategóriában megismételték a 2004-es bravúrt. 

131 évnyi kitartó, színvonalas munkájáért 2006-ban elnyerte az együttes a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma által alapított Csokonai Vitéz Mihály Közösségi díjat

 

A kórus a működési hátteret biztosító intézményhez igazodva 2008-tól MÁV-GÉPÉSZET Járműjavító Férfikar néven működött az elkövetkezendő öt esztendőben. A MÁV Csoport, mint háttérintézmény átszervezéséhez igazodva az együttes 2014-től MÁV Férfikórus Szolnok néven folytatja tevékenységét, amely egyúttal a MÁV Zrt. iránti elkötelezettséget is megjeleníti. A kórus működése tekintetében a megfogalmazott célok elérése és azoknak való folyamatos megfelelés a követendő alapelv. Ennek jegyében a MÁV Csoport és Szolnok Megyei Jogú Város rendezvényein történő fellépéseinkre a kórustagok prioritásként tekintenek, de a civil szféra irányába is nyitottak vagyunk: felkérés alapján ezen körben is vállalunk fellépést a kórus-zene népszerűsítése, értékeinek közvetítése, a rendezvények nívósabbá és tartalmasabbá tétele érdekében.