XIX. Europa Cantat a szolnoki MÁV Férfikórus részvételével

2015.07.29 16:25

Ebben az évben, 1988. után ismét Pécs városa adott otthont a kontinens legmonumentálisabb kóruseseményének, a XIX. Europa Cantatnak. Az Európai Kórusszövetség által háromévente, idén 2015.07.25 – 2015.08.02. között megrendezett fesztiváljára a világ minden tájáról összesen közel négyezer énekes érkezett.

A kórustevékenység jelentős zenei értéket képvisel és közösségteremtő, közösségformáló erővel rendelkezik. Kodály Zoltán szavaival élve: „A kóruséneklés a lelki gazdagodás egyik leghatalmasabb erőforrása”. Ezen gondolat jegyében a rendezvényen a MÁV Zrt-t a 140. éves szolnoki MÁV Férfikórus képviselte, amely tagjai a többi regisztrált kórushoz hasonlóan részt vettek a Dóm téren az esti közös énekléseken, majd az 1. napon önálló műsorral kápráztatták el a kóruskultúra kedvelőit. A kórus a napjainkban népszerű flas mob (villámcsődület) előadás-technikáját alkalmazva a 3. napon a Barbakan mellett, a Szent István téren a szökőkútnál és a Káptalan utcai szökőkútnál énekelt szerelmes- és bordalokat a járókelők nagy örömére, akik közül néhányan csatlakoztak az ismerős dallamok hallatán.

A kórustagok a 57 műhely közül a Lettországban élő Ivars Cinkuss karmester által vezetett, A5 jelű „Singing sommelier – Cheers!”, vagyis az „Éneklő sommelier-k, egészségünkre!” csoportban tanulták négy napig a különböző európai bordalokat. Az olasz, finn, német, török, belga és magyar származású, 63 főből verbuválódott alkalmi kórus a rendezvény negyedik napjának estéjén a Dóm téren adta elő a hét különböző nyelven íródott bordalt az eredeti szöveggel. Elsöprő sikert aratott Zoltai Mátyás: „Emelem poharam” című műve, amelyet a kórus magyar nyelven adott elő.

A fesztivál célja a béke és az egyetértés üzenetének világ felé történő kommunikálása volt, amely eszköze az egyes nemzetiségek zene nyelvén való közös gondolkodása és az azonos elveken alapuló értékteremtés. A szolnoki MÁV Férfikórus tagjai több ország énekeseivel ismerkedtek meg és alakítottak ki baráti kapcsolatokat a későbbi találkozás és együttműködés.